2011 m. sausio 1 d., šeštadienis

Lipnus skanumas


Už lango - pūga, į lauką besmegenio neišeisi pastatyti (mažoji M serga), tad sėdime namie, ir stebime kitus, kurie, tris kartus užklimpę, išvažiuoja iš kiemo. Arba bandome pastebėti zylutę, kuri vis atskrenda paknebenti pakabintų lašinukų. Ji tokia baikšti, kad nuskrenda vos mums sujudėjus, tad ją stebėdamos bandome net nekvėpuoti. Diena rami rami, tyliai sau viliuosi, kad ir visos likusios naujųjų metų dienos būtų tokios... Tik be ligų, žinoma :)

Kai nusipirkau šonkauliukų, dar galvojau, kad pirmąją naujųjų metų dieną kas nors pas mus pietauti ateis, tad paėmiau jų kiek daugiau nei reikia dviem suaugusiems žmonėms ir vienai mažai kruopai. Pasikeitus aplinkybėms, naujuosius šventėme ir sausio pirmąją pietavome dviese (plius mažoji M), bet šonkauliukus tai visus kepiau, suvalgysim ir šaltus.

Taigi, jei reikia pamaitinti didelį būrį žmonių ir kartu nesinori praleisti visą dieną virtuvėje, pabandykite pagaminti šiuos šonkauliukus. Garantuoju, kad jūsų draugai apsilaižys pirštus ir paprašys pakartoti.

Lipnūs ir fantastiški šonkauliukai

16 šonkauliukų
0,5 stiklinės trintos pomidorų tyrės (passata, bet jei nėra, nebūtina)
0,5 stiklinės pomidorų padažo (tokio senovinio, stiklainiuose, jei nėra passata, tai dėkite dvigubai)
4 v. š. medaus
2 v. š. rudojo cukraus
2 v. š. altojo vyno acto
6 š. tamsaus sojos padažo
2–3 v. š. mandarino arba apelsino sulčių
čili ar imbiero miltelių
šviežiai grūstų pipirų
žiupsnelis druskos
4–5 skiltelių česnako (sutrintų)

Kaip darau: visus marinato produktus sumaišau ir užverdu, kad ištirptų medus ir cukrus. Rezultatas – toks saldokai sūriai aštrus padažas. Šokauliukus apverdu (dedu į šaltą vandenį, verdant graibau putas, verdu kokį pusvalandį), apvirusius nupilu šaltu vandeniu, dedu į folija ištiestą kepimo skardą, aptepu padažu abi šonkauliukų puses, kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kiekvieną pusę po 20 min. (reikia, kad šonkauliukai apskrustų, ir taptų lipnūs).

Valgome su orkaitėje keptomis bulvėmis ir raugintais kopūstais :) Jei nereikia krūvos šonkauliukų, padažo darykite mažiau, visko per pusę dėkite.
Iš kur gavau receptą? Ogi peržiūrėjau daugybę puslapių internete ir paimprovizavau sticky ribs tema ;)

Komentarų nėra: