2009 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Sūrio (labiau varškės) pyragas



Prisipažinsiu – labai mėgstu kepinius, kuriuose daug varškės. Varškės apkepas, įvairūs sūrio pyragai – mano svajonė. Dabar yra visagalis internetas, taigi, kadangi darbe beveik pažadėjau, kad įdėsiu ką nors skanaus ir didelio Velykoms, supažindinu jus su sūrio pyragu, kuriuo forume edimdoma.ru pasidalijo Vokietijoje gyvenanti mergina Stet. Už šį receptą būsiu jai dėkinga iki grabo lentos.

Sūrio (labiau varškės) pyragas

Tešla
200 g miltų
a. š. kepimo miltelių
75 g cukraus
vanilinio cukraus arba keli lašai ekstrakto
1 kiaušinis
100 g minkšto (atšildyto) sviesto

Iš viso šito gėrio užmaišau tešlą (eilės tvarka specialiai vienai kolegei: sviestą ištrinu su cukrumi, įmušu kiaušinį, supilu per sietelį nusijotus miltus, įberiu kepimo miltelius ir įlašinu kelis lašiukus vanilės), formą iškloju kepimo popieriumi (ir kraštus padengiu), ištepu sviestu, tada iš gautos tešlos formuoju pyrago dugną ir šonus. Neišsigąskite, tešlos konsistencija tokia, kad ji nekočiojama, o lipdoma, tad pasiraitokite rankoves ir prie darbo... Išlipdykite visą dugną ir kraštus (3 cm į viršų), kad išeitų panašus į tešlos dubenį kūrinys. Formai, kurios skersmuo yra 26 cm, tešlos tik tik užtenka, tad pataupykite, nedarykite storo dugno. Beje, šis receptas ir yra tokio dydžio formai. Jei norite mažesnio, keiskite tiek produktų kiekius, tiek kepimo laiką. Patariu kepti didelį, nes mažas dings taip greitai, kad net neprisiminsite, kad tokį kepėte.

Varškės masė
4 kiaušiniai
150 g cukraus
750 g varškės (kuo riebesnės)
1 pakelis vanilinio cukraus arba keli lašai ekstrakto
1 valg. š. citrinos sulčių
50 ml pieno
2 valg. š. krakmolo

Kiaušinių baltymus išplaku su 50 g cukraus iki baltų kalnų viršūnių, prieš pat plakimo pabaigą įdedu krakmolą.
Likusius produktus sumaišau kombaine iki vientisos masės, kad neliktų jokių gumuliukų. Aš darau taip: varškę išsuku, o tada jau visus kitus produktus supilu ir išsuku iki vientisos masės. Visą šį procesą galima atlikti ir mikseriu. Žodžiu, masė turi būti kaip kremas, todėl siūlau pirkti kuo riebesnę varškę (aš perku arba Mū 15 proc., arba Rokiškio 18 proc.).
Į varškės masę supilu išplaktus baltymus, atsargiai išmaišau ir išpilu į išlipdytą formą.
Kepu 1 val.: pirmą pusvalandį 180 °C, kitą pusvalandį – 150 °C, įjungusi konvekcinį režimą (ventiliaciją).
Pyragas valgomas atvėsęs. Beje, vėsinti irgi geriau taip: išjungti orkaitę, ją atidaryti, palaukti, kol pyragas nors truputį pripras prie kambario temperatūros, o tik tada iškelti ir padėti ant grotelių su visa forma atvėsti. Jei ištrauksite iš orkaitės greitai, gali labai nusėsti. Jei taip atsitiks, labai neišsigąskite. Kartą man nusėdo dvigubai, bet skonis – pasaka. Iš formos išimti tada, kai atvės.
Geriausia kepti 26 cm formoje, tada tolygiausiai iškepa ir nesudega. Beje, galima į tešlą dėti razinų, abrikosų, kitokio gėrio, bet aš negadinu.

Komentarų nėra: