2009 m. rugsėjo 29 d., antradienis

Pomidorų sriubos magija


Pomidorų sriubų būna įvairių: nuo ispaniškų šaltų iki lenkiškų su makaronais... Nuo pastarųjų ir prasidėjo mano pažintis su pomidorienėmis... Prisimenu pirmąją – skystą skystą, joje plaukioja trys mažyyyyčiai makaroniukai, tokią beveik be skonio (kad ir kaip bebūtų liūdna, ją valgiau gūdžiais 1996 metais ilgos kelionės per Lenkiją metu pakelės kavinėje). Nuo jos kaip diena ir nakties skyrėsi ta, kurią valgiau praėjusią savaitę keturių žvaigždučių viešbučio kavinėje Gniezne - su naminiais makaronais, sodraus pomidorų skonio. Taigi, nuo pirmosios ir paskutiniosios pomidorienės mano gyvenime nemažai ko įvyko, bet pomidorienė pagal nežinia kur rastą receptą (beje, ne lenkišką, neįsivaizduoju, kokios virtuvės jis galėtų būti, panašiausia į itališką) gaminama kiekvienais metais pradėjus raudonuoti šiltnamiui :)
ir dar: pomidorienių populiarumą mūsų šeimoje lėmė tai, kad šiltnamyje visada užauga pomidorų daugiau nei būtina bei daugiau nei jų suvalgome termiškai neapdorotų. Jų nekonservuojame (nes neskanu), kol kas nedžioviname (reikia prisiruošti), kartais verdame pomidorų padažą ir visada verdame picajolą picos padui bei darome pomidorienes...

Pomidorienė

6 dideli arba 12 mažų nuluptų pomidorų
1 l vištienos arba daržovių sultinio
100 g lašinukų arba šoninės
svogūnas
česnakas
raudonėlis
bazilikas
čili pipirai
druska
alyvų aliejus

Kaip aš tai darau: paspirginu susmulkinusi lašinukus iki tol, kol apskrus, supilu juos į dubenėlį ir leidžiu atvėsti. Svogūnus ir česnaką apkepu giliame puode alyvų aliejuje, sudedu kubeliais supjaustytus ir sutrintus su grūstuve pomidorus (el. trintuvė netinka, per smulkiai sumala), patroškinu, užpilu sultiniu tiek, kad sriuba būtų tirštoka, suberiu prieskonius (turiu pastebėti, kad ši sriuba – aštrių įspūdžių mėgėjams, mat be gero žiupsnio čili man ji neskani) ir verdu. Baigiant sriubai virti, sudedu spirgučius ir įpilu kelis šaukštus riebaliuko nuo spirgučių. Uždengiu dangčiu ir kokias 10–15 min. leidžiu sriubai subręsti. Man skanu kuo aštresnė. Prieš patiekiant galima parmezanu ar kapotomis petražolėmis pabarstyti. Valgau su bruschetta (apkepta itališkos duonelės riekele, patrinta česnaku, apšlakstyta alyų aliejumi, apibarstyta druska ir pipirais (aš dar patrinu pomidoro pusele). Mmmmmmmmm...

Ši pomidorienė verdama tik iš naminių pomidorų. Geriausia – tų milžiniškų, jaučio širdimis vadinamų, arba tokių pailgų, vidutinio dydžio... Bet iš principo tinka visi, bet būtinai naminiai :)
Ir kaip ji tinka kitą rytą po švenčių, kad jūs žinotumėt :)

2009 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Šašlyk Mašlyk

Kol dar nesibaigė kepimo ant žarijų sezonas ir grilis dar nepaslėptas sodo nameliuose, balkonuose, palėpėse ar garažuose, skubėkite ir naudokitės jo teikiamais malonumais. Vienoje kažkokioje knygoje radau kažkada receptą šašlykų, marinuotų su alumi. Keista buvo, bet kadangi šaldytuve neturėjau majonezo ir kitokių produktų, reikalingų tradiciniam šašlykų marinavimui, o buvo kelios skardinės daniško alaus (dėkui Vidmantui), tai išbandžiau šį būdą. Beje, kai kartojau, receptą jau buvau pametusi, tai dariau iš akies ir atminties.

Šašlykai su alumi

mėsytės šašlykui (pasiskaičiuoti kiekį pagal žmonių skaičių)
skardinė ar butelis alaus (geriau stipresnio, bet ne kokio tornado ar teisybės, užteks kokių 5,2 proc.)
raudonėlio (daug)
čiobrelių (daug)
svogūnų (daug)
druskos

Mėsytę supjaustyti tinkamo dydžio gabalais, sukapoti čiobrelį, raudonėlį, sudėti į mėsytę ir gerą pusvalandį pasiraitojus rankoves gerai ištrinti, išminkyti mėsą su žolelėmis (šviežiomis). Tada į gilų puodą dėti sluoksnį mėsytės, sluoksnį žiedais pjaustytų svogūnų, vėl mėsytės, vėl svogūnų ir taip sluoksniuoti. Paskutinis sluoksnis turi būti svogūnų. Užpilti viską alumi ir palikti nakčiai. Prieš kepant ištrinti mėsytę alyvų aliejumi ir pabarstyti druska.

Tiesiog įdomesnis būdas paruošti šašlykus.

Slyvos, slyvos, slyvos...

Slyvų medžių sode keturi. Mėlynosios, sultingos... Dviejų medžių šakos nulūžo, tiek slyvų nesugebėjo išlaikyti... Žiauriai jas mėgstu, valgau vienas, kepu pyragus, troškinu vyne, mėgaujuosi sezonu

Parsivežiau kibirą, kepiau pyragą ir viriau uogienę.

Slyvos su cinamonu

800 g slyvų
800 g cukraus
du rūgštesni obuoliai
du šaukšteliai cinamono

Slyvas perpjoviau per pusę, supjausčiau obuolius skiltelėmis, užpyliau cukrumi ir cinamonu, sumaišiau ir per naktį palaikiau. Rytą paviriau pusvalandį, nugraibiau putas ir supilsčiau į stiklainius.

Originaliame Nele recepte pasirodė per daug cukraus, tai sumažinau. Smagu, nes slyvos nesuvirė.

Cukinijos su fantazija

Šiemet mama persistengė: nupirkau du pakelius cukinijų skirtingų rūšių sėklų ir paprašiau pasėti kokias keturias, po dvi kiekvienos rūšies. Ji paėmė ir sudaigino visas. Pasodinti visų buvo neįmanoma, vietos sode neužteko, išdalijo kaimynams, bet liko gal 12 daigų dar. Pasodino visas, užaugo gražiausios. Bėda ta, kad jas valgau dar jaunas, o peraugusios manęs nedomina. Dar didesnė bėda ta, kad jaunų ilgai neišlaikysi, jos greitai genda... Žinoma, visų nuskinti laiku nespėjau, tad dabar turiu ir didžiulių, iš jų virsiu uogienę su citrinomis.

Jaunos cukinijos buvo paruoštos visokiais būdais, apkeptos, sriubose, troškiniuose, salotose, įdarytos... Jūsų teismui – įdarytos.

Įdarytos cukinijos

trys nedidelės cukinijos
pusė kg jautienos faršo
du nulupti pomidorai
kelios skiltelės česnako
du svogūnai
pipirai
druska
bazilikas
raudonėlis
čiobrelis
provanso žolelių mišinys
parmezanas
mozarela
alyvų aliejus

Įdaras: alyvų aliejuje apkepinau svogūnus ir česnakus, sudėjau faršą, kubeliais supjaustytus pomidorus, įbėriau pipirų, kitų prieskoninių žolelių (kol turiu, dedu šviežias), troškinau, kol išgaravo skystis. Druską dėjau pačiame gale.
Kaip įdariau: cukinijas perpjoviau išilgai, pabarsčiau pipirais, provanso žolelių mišiniu, druska ir pridėjau į jas įdaro. Pabarsčiau viską sūriu ir pašoviau į 180 laipsnių orkaitę dvidešimčiai minučių.
Valgoma, netgi visai skanu, jei turite daug cukinijų, verta išbandyti.

2009 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Skubėkite visi, kieno soduose sirpsta rudeninės avietės, kybo vis dar nenuskinti ir pasmerkti sušalti serbentai, iš po kelmelių nedrąsiai galveles kaišo naminės žemuogės ar kaimyno darže vilioja didžiulės gervuogės... Parsineškite saują uogų, pasisukiokite virtuvėje ir mėgaukitės tikru Italijos skoniu. Ši desertą galima pasidaryti su bet kokiomis uogomis, sąrašą dar papildo braškės, šilauogės, mėlynės... Tiesa, žali kiaušinių tryniai gal ne visus vilioja, todėl mažiems vaikams ir besilaukiančioms nerekomenduojama. Ir rinkitės tik pačius šviežiausius kiaušinius, kokius tik galite gauti....
Maskarponės sūrio kremas su avietėmis
trys kiaušinių tryniai
500 g maskarponės sūrio (vienas didelis indelis)
100 g cukraus pudros
medinis šaukštas, plastmasinis arba keramikinis dubuo
uogų

Kaip tai darau: išsuku trynius su cukraus pudra (ją persijoju, kad neliktų susikristalizavusių gabalėlių), sudedu sūrį, išsuku, kad neliktų jo gumuliukų, sudedu į desertinius indelius ir pastatau 40 min. į šaldytuvą, kad kremas sutvirtėtų. Truputėlis kantrybės, sauja uogų prieš pat patiekiant į stalą ir skanumas neišpasakytas :)

2009 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Spaghetti al tonna


Džiaugiuosi, kad turiu pomėgių. Tokių, kurie neleidžia nuobodžiauti ilgais rudens vakarais, drėgną ir nemalonią žiemą, kurie skatina greičiau baigti visus darbus ir atsijungti nuo rutinos...
Džiaugiuosi, kad mane lydi įdomūs žmonės, suteikiantys naujų idėjų ir kartais būnantys įkvėpimo šaltiniu. Kad ir šio patiekalo įkvėpėja ir idėjos autorė Jolanta. Nesudėtingas energijos visai dienai užtaisas, paruošiamas per dešimt minučių, galintis būti puikia dienos pradžia tiems, kuriems tądien nešviečia anei sotūs pietūs, anei lengva vakarienė. Kaip man šiandien...
Spaghetti al tonna
Proporcijos – dviem asmenims
pusė pakelio kokybiškų spaghetti
trys dideli nulupti pomidorai
trys skiltelės česnako
pusė skardinės konservuoto tuno (savo sultyse ar aliejuje – nesvarbu)
du ančiuviai (mano patobulinimas)
bazilikas
raudonėlis
žiupsnis grūstų juodų pipirų
truputis čili pipiriuko
druska
extra vergine alyvų aliejaus
truputis parmigiano tipo sūrio

Procesas paprastas – kol verda spaghetti, patariama pasiruošti padažą. Alyvų aliejuje apkepti česnaką, sudėti kubeliais pjaustytus pomidorus, patroškinti, sudėti tuną su sultimis, ančiuvius, pamaišyti, patroškinti, suberti prieskonines žoleles ir pipiriukus, galiausiai – druską. Makaronai išvirė, dedame juos į lėkštę, ant jų sūriuko patarkuojame, puošiame baziliko lapeliais ir alyvuogėmis arba apsieiname be papuošimų ir valgome pasimėgaudami. Galima su baltu atvėsintu vynu. Skanu, neginčytina.
O mūsų šešių pleneras Pašvitinyje buvo nepakartojamas. Tiek kompanijos, tiek tapybos, tiek kulinarijos paslapčių prasme.