2009 m. rugsėjo 29 d., antradienis
Pomidorų sriubos magija
Pomidorų sriubų būna įvairių: nuo ispaniškų šaltų iki lenkiškų su makaronais... Nuo pastarųjų ir prasidėjo mano pažintis su pomidorienėmis... Prisimenu pirmąją – skystą skystą, joje plaukioja trys mažyyyyčiai makaroniukai, tokią beveik be skonio (kad ir kaip bebūtų liūdna, ją valgiau gūdžiais 1996 metais ilgos kelionės per Lenkiją metu pakelės kavinėje). Nuo jos kaip diena ir nakties skyrėsi ta, kurią valgiau praėjusią savaitę keturių žvaigždučių viešbučio kavinėje Gniezne - su naminiais makaronais, sodraus pomidorų skonio. Taigi, nuo pirmosios ir paskutiniosios pomidorienės mano gyvenime nemažai ko įvyko, bet pomidorienė pagal nežinia kur rastą receptą (beje, ne lenkišką, neįsivaizduoju, kokios virtuvės jis galėtų būti, panašiausia į itališką) gaminama kiekvienais metais pradėjus raudonuoti šiltnamiui :)
ir dar: pomidorienių populiarumą mūsų šeimoje lėmė tai, kad šiltnamyje visada užauga pomidorų daugiau nei būtina bei daugiau nei jų suvalgome termiškai neapdorotų. Jų nekonservuojame (nes neskanu), kol kas nedžioviname (reikia prisiruošti), kartais verdame pomidorų padažą ir visada verdame picajolą picos padui bei darome pomidorienes...
Pomidorienė
6 dideli arba 12 mažų nuluptų pomidorų
1 l vištienos arba daržovių sultinio
100 g lašinukų arba šoninės
svogūnas
česnakas
raudonėlis
bazilikas
čili pipirai
druska
alyvų aliejus
Kaip aš tai darau: paspirginu susmulkinusi lašinukus iki tol, kol apskrus, supilu juos į dubenėlį ir leidžiu atvėsti. Svogūnus ir česnaką apkepu giliame puode alyvų aliejuje, sudedu kubeliais supjaustytus ir sutrintus su grūstuve pomidorus (el. trintuvė netinka, per smulkiai sumala), patroškinu, užpilu sultiniu tiek, kad sriuba būtų tirštoka, suberiu prieskonius (turiu pastebėti, kad ši sriuba – aštrių įspūdžių mėgėjams, mat be gero žiupsnio čili man ji neskani) ir verdu. Baigiant sriubai virti, sudedu spirgučius ir įpilu kelis šaukštus riebaliuko nuo spirgučių. Uždengiu dangčiu ir kokias 10–15 min. leidžiu sriubai subręsti. Man skanu kuo aštresnė. Prieš patiekiant galima parmezanu ar kapotomis petražolėmis pabarstyti. Valgau su bruschetta (apkepta itališkos duonelės riekele, patrinta česnaku, apšlakstyta alyų aliejumi, apibarstyta druska ir pipirais (aš dar patrinu pomidoro pusele). Mmmmmmmmm...
Ši pomidorienė verdama tik iš naminių pomidorų. Geriausia – tų milžiniškų, jaučio širdimis vadinamų, arba tokių pailgų, vidutinio dydžio... Bet iš principo tinka visi, bet būtinai naminiai :)
Ir kaip ji tinka kitą rytą po švenčių, kad jūs žinotumėt :)
2009 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis
Šašlyk Mašlyk
Šašlykai su alumi
mėsytės šašlykui (pasiskaičiuoti kiekį pagal žmonių skaičių)
skardinė ar butelis alaus (geriau stipresnio, bet ne kokio tornado ar teisybės, užteks kokių 5,2 proc.)
raudonėlio (daug)
čiobrelių (daug)
svogūnų (daug)
druskos
Mėsytę supjaustyti tinkamo dydžio gabalais, sukapoti čiobrelį, raudonėlį, sudėti į mėsytę ir gerą pusvalandį pasiraitojus rankoves gerai ištrinti, išminkyti mėsą su žolelėmis (šviežiomis). Tada į gilų puodą dėti sluoksnį mėsytės, sluoksnį žiedais pjaustytų svogūnų, vėl mėsytės, vėl svogūnų ir taip sluoksniuoti. Paskutinis sluoksnis turi būti svogūnų. Užpilti viską alumi ir palikti nakčiai. Prieš kepant ištrinti mėsytę alyvų aliejumi ir pabarstyti druska.
Tiesiog įdomesnis būdas paruošti šašlykus.
Slyvos, slyvos, slyvos...
Slyvų medžių sode keturi. Mėlynosios, sultingos... Dviejų medžių šakos nulūžo, tiek slyvų nesugebėjo išlaikyti... Žiauriai jas mėgstu, valgau vienas, kepu pyragus, troškinu vyne, mėgaujuosi sezonu
Parsivežiau kibirą, kepiau pyragą ir viriau uogienę.
800 g cukraus
du rūgštesni obuoliai
du šaukšteliai cinamono
Originaliame Nele recepte pasirodė per daug cukraus, tai sumažinau. Smagu, nes slyvos nesuvirė.
Cukinijos su fantazija
Jaunos cukinijos buvo paruoštos visokiais būdais, apkeptos, sriubose, troškiniuose, salotose, įdarytos... Jūsų teismui – įdarytos.
Įdarytos cukinijos
trys nedidelės cukinijos
pusė kg jautienos faršo
du nulupti pomidorai
kelios skiltelės česnako
du svogūnai
pipirai
druska
bazilikas
raudonėlis
čiobrelis
provanso žolelių mišinys
parmezanas
mozarela
alyvų aliejus
Įdaras: alyvų aliejuje apkepinau svogūnus ir česnakus, sudėjau faršą, kubeliais supjaustytus pomidorus, įbėriau pipirų, kitų prieskoninių žolelių (kol turiu, dedu šviežias), troškinau, kol išgaravo skystis. Druską dėjau pačiame gale.
Kaip įdariau: cukinijas perpjoviau išilgai, pabarsčiau pipirais, provanso žolelių mišiniu, druska ir pridėjau į jas įdaro. Pabarsčiau viską sūriu ir pašoviau į 180 laipsnių orkaitę dvidešimčiai minučių.
Valgoma, netgi visai skanu, jei turite daug cukinijų, verta išbandyti.
2009 m. rugsėjo 8 d., antradienis
500 g maskarponės sūrio (vienas didelis indelis)
100 g cukraus pudros
medinis šaukštas, plastmasinis arba keramikinis dubuouogų
2009 m. rugsėjo 1 d., antradienis
Spaghetti al tonna
trys dideli nulupti pomidorai
trys skiltelės česnako
pusė skardinės konservuoto tuno (savo sultyse ar aliejuje – nesvarbu)
du ančiuviai (mano patobulinimas)
bazilikas
raudonėlis
žiupsnis grūstų juodų pipirų
truputis čili pipiriuko
druska
extra vergine alyvų aliejaus
truputis parmigiano tipo sūrio