Beje, kepti morengus - pats geriausias būdas sunaikinti užsilikusius nuo kitų kulinarinių šedevrų kiaušinių baltymus :) Taigi, kai šaldytuve pradėjo akis badyti nuo kiaušinių kremo gaminimo proceso likę baltymai, užėjo nepakeliamas noras išsikepti skanumo, kuris primintų seniau labai mėgtą tortą „Jaunystė“ (jo pagrindas buvo morengas su riešutais, dar ir dabar atsimenu tą burnoje tirpstantį skonį), be kurio neapsiedavo nė viena šeimos šventė. Na, dar būdavo „Medutis“, jį kepdavo kaimynė, bet jis vertas atskiros temos, gal kada kaimynė sutiks pasidalyti paslaptimi.
Taigi, morengai
6 didelių kiaušinių baltymai
125 g smulkaus cukraus
100 g cukraus pudros
1 citrinos smulkiai tarkuota žievelė
2 arb. š. citrinos sulčių
Pirma, ką reikia padaryti prieš plakant baltymus – įsitikinti, kad jie, ištraukti iš šaldytuvo, jau pastovėję virtuvėje ant stalo. Profesionalūs konditeriai pataria juos plakti kambario temperatūros, o ir aš pati palaukiu truputį, jei buvau juos šaldytuve palikusi.
Antra, indas, kuriame plaksite baltymus, turi būti idealiai švarus: jokių maisto likučių, vandens lašelių ir t. t., kitaip baltymų neišplaksit. (Būtent
Trečia, prieš plakant rekomenduoju į baltymus įberti žiupsnelį smulkios druskos – tai padės pasiekti kalnų viršūnių (taip gerai išplaktus baltymus vadina vieno kulinarinio šou vedančioji) efektą.
Ketvirta, siūlau šiam reikalui naudoti mikserį, nes ranka plakti kiaušinių baltymus prilygsta savižudybei. :)
Morengai skanūs ir paprasti, bet man jie dar skanesni su riešutais: lazdyno ar graikiniais.
Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliojau riešutukus, ant jų su konditeriniu švirkštu išspaudžiau mažus plaktų baltymų debesėlius ir pasiruošiau laukti, kol morengai išdžius. Taip taip, tas procesas labiau džiovinimu nei kepimu vadinamas. Orkaitė įkaitinta iki 110 oC, aš būtinai dar įjungiu ventiliatorių ir pamirštu apie juos 2–2,5 valandoms. Pastatrąjį kartą kai kepiau, po tų ilgų valandų išjungiau ir palikau orkaitėje per naktį, tik ryte ištraukiau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą