2009 m. spalio 28 d., trečiadienis

Šokoladinis pyragas vs Šaltibarščiai ir Julie & Julia


Šiandien Eglės dėka radau savo svajonių šokoladinį pyragą. Ir pasakiau sau ir kitiems, palikdama kometarą prie jos įrašo – Eina sau... 1 000 metų ieškojau kažko panašaus... Tokio šokoladinio, kad net širdis apsąla. Ir dar pažadėjau kepti šiandien. Ir visai nesvarbu, kad grįšiu vėlai, kad rytoj ryte nekęsiu žadintuvo, kad nemigusiom akim ir galva imituosiu darbą. Bet mano namai ir širdis kvepės nuo Eglės šokoladinio pyrago... Vos ne prisiekiau sau, kad iškepsiu jį šiandien vakare. Bet... Gyvenimas yra gyvenimas...

Išvažiavom šiandien žiūrėti Julie & Julia. Širdis džiaugėsi – gerietiškas filmas apie maistą, jo gaminimą, tinklaraščio rašymą ir žmonių tarpusavio supratimą-nesupratimą. Meryl Streep – nepakartojama. Nuotaika – prancūziška. Tik eikit žiūrėti pavalgę, nes laaaaaaaaaaaaaabai norėsis ko nors užkrimsti (aš prieš valgymą ir visokių pakelių traškinimą kino tetruose).

Taigi, grįžau namo 20.45 val. ir kepiau ne išsvajotąjį šokoladinį pyragą, o pasidariau šaltibarščių su karštomis bulvėmis. Dėkoju mamai ir sau, kad buvom protingos ir vasarą užsišaldėme agurkų-krapų-svogūnų laiškų mišinį šaltibarščiams :)

Pavalgiau ir nuėjau miegoti laiminga. O pyragą kepsiu tada, kai man brangus žmogus atvažiuos...

Mieliniai blynai arba vaivorykštė mano širdyje


Neįtikėtina, bet šiandien mačiau vaivorykštę. Ir persmelkė noras tuoj pat viską mesti ir bėgti ieškoti jos pradžios, kai seniau, vaikystėje. Žinot, tada galvodavom, kad vaivorykštės pradžia už to, tolimiausio kalniuko, bet užlipus ant jo tekdavo bėgti iki dar tolimesnio... Ir tikėdavomės rasti mistinę šnypščiančią vietą drėgnoje žemėje, iš kurios veržiasi septynių spalvų juosta... Tada nepavyko, bet gal šiandien pavyktų?.. Tiesa, nėra šalia tų, su kuriais ieškodavom paslapties. Bet yra kiti, su kuria taip smagu ja pasidalyti. Tik niekam nesakyk, kad vaivorykštės pradžia yra mano širdyje...

Mieliniai blynai

0,5 l pieno
25 g šviežių mielių
pusė vanilės lazdelės
cukraus pagal skonį
miltų grietinės tirštumo tešlai
aliejaus kepimui

Mano mama visada gamina iš akies. Ypač geros jos mielinės variacijos. O man mielinė tešla – sunkiai įkandamas riešutas, bet po truputį, po truputį, žingsnis po žingnio...

mieles ištirpinau šiltame (jokiu būdu ne karštame, numarinsit jas) piene, įbėriau cukrų, vanilės grūdelius, įsijojau miltus (jų reikia tiek, kad tešla būtų riebios grietinės tirštumo). uždengiau ranšluosčiu ir palikau 15 min. pakilti. Dėjau šaukštu į keptuvę ir kepiau. Valgėme su grietinės ir aviečių uogienės padažu.

Čia būtent tas receptas, kuriam tikslios proporcijos nereikalingos. Vienintelis matas – valgančiųjų kiekis. Iš aukščiau pateiktų produktų kiekių blynų prikepiau tris keptuves po 6–7, valgėme trise, nė vieno neliko.