2009 m. spalio 28 d., trečiadienis

Mieliniai blynai arba vaivorykštė mano širdyje


Neįtikėtina, bet šiandien mačiau vaivorykštę. Ir persmelkė noras tuoj pat viską mesti ir bėgti ieškoti jos pradžios, kai seniau, vaikystėje. Žinot, tada galvodavom, kad vaivorykštės pradžia už to, tolimiausio kalniuko, bet užlipus ant jo tekdavo bėgti iki dar tolimesnio... Ir tikėdavomės rasti mistinę šnypščiančią vietą drėgnoje žemėje, iš kurios veržiasi septynių spalvų juosta... Tada nepavyko, bet gal šiandien pavyktų?.. Tiesa, nėra šalia tų, su kuriais ieškodavom paslapties. Bet yra kiti, su kuria taip smagu ja pasidalyti. Tik niekam nesakyk, kad vaivorykštės pradžia yra mano širdyje...

Mieliniai blynai

0,5 l pieno
25 g šviežių mielių
pusė vanilės lazdelės
cukraus pagal skonį
miltų grietinės tirštumo tešlai
aliejaus kepimui

Mano mama visada gamina iš akies. Ypač geros jos mielinės variacijos. O man mielinė tešla – sunkiai įkandamas riešutas, bet po truputį, po truputį, žingsnis po žingnio...

mieles ištirpinau šiltame (jokiu būdu ne karštame, numarinsit jas) piene, įbėriau cukrų, vanilės grūdelius, įsijojau miltus (jų reikia tiek, kad tešla būtų riebios grietinės tirštumo). uždengiau ranšluosčiu ir palikau 15 min. pakilti. Dėjau šaukštu į keptuvę ir kepiau. Valgėme su grietinės ir aviečių uogienės padažu.

Čia būtent tas receptas, kuriam tikslios proporcijos nereikalingos. Vienintelis matas – valgančiųjų kiekis. Iš aukščiau pateiktų produktų kiekių blynų prikepiau tris keptuves po 6–7, valgėme trise, nė vieno neliko.

Komentarų nėra: