2009 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Sniego jausmas arba nekeptas varškės torčiukas


Per keturias dienas jį dariau dukart. Pirmą kartą Velykoms, antrą – kad pasidalyčiau džiaugsmu...

Sniego jausmas
500 g varškės (arba „Mūsų švelnioji“, arba kuo riebesnė, aš imu Rokiškio 18 proc.)
6 tryniai (kuo šviežesnių kiaušinių, tuo geriau, nes jie bus termiškai neapdoroti)
stiklinė cukraus
400 ml grietinėlės (35 proc.)
pusė stiklinės kokosų
dvi citrinos
želatinos tiek, kiek reikia 1 l vandens
papuošimui: galima grietinėlės kalnelius daryti, galima pabarstais visokiais puošti, galima ir cukruje virtais apelsinais ir citrinomis... Pastarieji yra gėris, sueina ir vieni, be pyrago :) (receptas žemiau)

Trynius išsuku su puse stiklinės cukraus iki baltumo, varškę išsuku iki kreminės būsenos virtiviniame kombaine (nesižudau ir netrinu per sietelį). Grietinėlę su likusiu cukrumi išplaku.
Į trintą varškę supilu trynių masę, suplaku, tada įmaišau grietinėlę (kuo atsargiau, geriau mediniu šaukštu), suberiu kokosą, tarkuotą dviejų citrinų žievelę, supilu vienos citrinos sultis ir išmaišau.
Želatiną išbrinkinu nedideliame kiekyje vandens ir pakaitinu ant ugnies, kad ištirptų (saugokite, kad neužvirtų) ir truputį atvėsinu. Paskui su ja, kad nesispyriotų ir pyragą sustingdintų vientisai, dirbu taip: į atvėsintą želatiną gerai įmaišau šaukštą varškės masės, tada du šaukštus, o tada visą želatininę varškės masę supilu į likusią varškės masę. Būtina išmaišyti labai gerai, kad sustingtų vientisai.
Mažą torto formą (21 cm) iškloju folija, supilu į ją skanumą ir dedu į šaldytuvą, kad sustingtų. Palieku per naktį. Puošiu prieš patiekdama.
Jei norite šį gėrį transportuoti, nepamirškite, kad jis – želė. Jei karšta, ištirps :)

Jei kas nelabai mėgsta kokosus, ramiai gali apsieiti be jų. Dariau abiem variantais, tai man irgi skaniau be jų, nes tada valgant nereikia jų kramtyti, ir tortas tiesiog tirpsta burnoje. Galima pamažinti cukraus ir įpilti šiek tiek daugiau citrinos sulčių. Tada torčiukas gaivesnis, labiau tinka popietinei arbatėlei sode vasarą.
Tortas mano desertų aplanke atsirado iš reklaminės „Mūsų švelniosios“ varškės knygutės, kuri buvo dalijama kartu su varške :)

Tiesa, besilaukiančioms ir mažuliukams vaikiukams nerekomenduoju dėl žalių kiaušinių trynių.

Citrusinis gėris (išmokau iš Glacee)

Dvi citrinos, du apelsinai, pusė stiklinės cukraus, šakelis vandens (kad vos vos cukrų apsemtų).
Cukrų užpilu vandeniu ir užvirinu, vaisius supjaustau griežinėliais, išimu sėklas, sumetu į cukraus sirupą ir verdu, kol vaisiai pasidaro permatomi. Išimu juos, atvėsinu ir puošiu. Arba valgau :)

Komentarų nėra: