2008 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

Naktiniai morengai

Na va, burnoje jau tirpsta morengai. Su riešutais ir be jų, truputį parudę, bet labai skanūs.
Beje, kepti morengus - pats geriausias būdas sunaikinti užsilikusius nuo kitų kulinarinių šedevrų kiaušinių baltymus :) Taigi, kai šaldytuve pradėjo akis badyti nuo kiaušinių kremo gaminimo proceso likę baltymai, užėjo nepakeliamas noras išsikepti skanumo, kuris primintų seniau labai mėgtą tortą „Jaunystė“ (jo pagrindas buvo morengas su riešutais, dar ir dabar atsimenu tą burnoje tirpstantį skonį), be kurio neapsiedavo nė viena šeimos šventė. Na, dar būdavo „Medutis“, jį kepdavo kaimynė, bet jis vertas atskiros temos, gal kada kaimynė sutiks pasidalyti paslaptimi.

Taigi, morengai

6 didelių kiaušinių baltymai
125
g smulkaus cukraus
100
g cukraus pudros
1 citrinos smulkiai tarkuota žievelė
2 arb. š. citrinos sulčių

Pirma, ką reikia padaryti prieš plakant baltymus – įsitikinti, kad jie, ištraukti iš šaldytuvo, jau pastovėję virtuvėje ant stalo. Profesionalūs konditeriai pataria juos plakti kambario temperatūros, o ir aš pati palaukiu truputį, jei buvau juos šaldytuve palikusi.

Antra, indas, kuriame plaksite baltymus, turi būti idealiai švarus: jokių maisto likučių, vandens lašelių ir t. t., kitaip baltymų neišplaksit. (Būtent dėl šio punkto įpratau indus valyti popieriniais rankšluosčiais.)

Trečia, prieš plakant rekomenduoju į baltymus įberti žiupsnelį smulkios druskos – tai padės pasiekti kalnų viršūnių (taip gerai išplaktus baltymus vadina vieno kulinarinio šou vedančioji) efektą.

Ketvirta, siūlau šiam reikalui naudoti mikserį, nes ranka plakti kiaušinių baltymus prilygsta savižudybei. :)

Žodžiu, plakti baltymus su žiupsneliu smulkios druskos rekomenduoju švariame inde tol, kol baltymai pavirs į gana gražius baltus debesėlius. Kai dugne nebeliks neišplakto baltymo, po truputį plakant reikia supilti cukrų ir plakti tol, kol baltymai pradės blizgėti. Tada po truputį maišant (jau ranka) supilti persijotą cukraus pudrą. Kodėl persijotą? Ogi todėl, kad cukraus pudra sušoka į kamuoliukus, kuriuos paskui gali būti labai sudėtinga ištirpdyti jau išplaktuose baltymuose.

Morengai skanūs ir paprasti, bet man jie dar skanesni su riešutais: lazdyno ar graikiniais.

Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliojau riešutukus, ant jų su konditeriniu švirkštu išspaudžiau mažus plaktų baltymų debesėlius ir pasiruošiau laukti, kol morengai išdžius. Taip taip, tas procesas labiau džiovinimu nei kepimu vadinamas. Orkaitė įkaitinta iki 110 oC, aš būtinai dar įjungiu ventiliatorių ir pamirštu apie juos 2–2,5 valandoms. Pastatrąjį kartą kai kepiau, po tų ilgų valandų išjungiau ir palikau orkaitėje per naktį, tik ryte ištraukiau.

Tai tokie mano naktiniai morengai :)



2008 m. lapkričio 4 d., antradienis

Kaip tai prasidėjo...

Sergu, guliu lovoje...
Grėsmingai artėja terminas, kai reikės į kitų rankas atiduoti referatus apie auditą ir informacinių sistemų pritaikymą viešajame sektoriuje, o aš planuoju kepti morengus :) Šaldytuve laukia šešių kiaušinių baltymai, likę nuo nelabai skanaus kulinarinio bandymo iškepti kiaušinių kremą. Bandymas pavyko, iškepė gražiai, bet skonis nepatiko, todėl tikiuosi kompensuoti skonio trūkumą morengais.